Reklam
Reklam

Türkiye's diplomatieke overwinning bij het oplossen van de wereldwijde voedselcrisis

Kiev en Moskou ondertekenen deal in Istanbul om de verzending van granen uit de Oekraïense Zwarte Zeehavens te hervatten

Türkiye's diplomatieke overwinning bij het oplossen van de wereldwijde voedselcrisis
Editör: Turkinfo.nl
23 Temmuz 2022 - 10:40
Reklam
De overeenkomst die vrijdag in Istanbul is ondertekend, zorgt voor een veilige doorgang van graan en voedsel door drie Oekraïense Zwarte Zee-havens van Odessa, Chernomorsky en Yuzhny.

Met de bemiddeling van Türkiye en de VN ondertekenden Oekraïne en Rusland de deal om de transporten te hervatten die sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die nu de vijfde maand ingaat, zijn geblokkeerd.



In het kader van de deal, die een belangrijke stap is in de oplossing van de wereldwijde voedselcrisis, zal in Istanbul een coördinatiecentrum worden opgericht om gezamenlijke inspecties uit te voeren bij de in- en uitgangen van havens en om de veiligheid van de routes te waarborgen.

De deal kwam nadat een algemeen akkoord tussen de partijen was bereikt over een door de VN geleid plan tijdens besprekingen in Istanbul op 13 juli.

De onderbreking van de export van graan en ander voedsel als gevolg van de vastgelopen schepen in Oekraïense havens verhoogde het risico op een wereldwijde voedselcrisis.

Meer dan 25 miljoen ton graan wacht om vanuit Oekraïense havens naar het buitenland te worden verscheept.

Internationaal geprezen om zijn bemiddelende rol, coördineerde Türkiye met Moskou en Kiev om een ​​corridor te openen vanuit de Oekraïense havenstad Odessa om de wereldwijde graantransporten te hervatten.

In maart organiseerde Türkiye een ontmoeting tussen de Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken in de mediterrane stad Antalya, een onderdeel van haar sleutelrol in de bemiddeling tussen de strijdende partijen.
©TURKINFO.NL

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum