FBI had gewaarschuwd voor de aanslagen in Brussel

FBI heeft aangegeven dat ze Nederland geinformeerd hadden over de 2 Bakraoui terroristen broers die de aanslagen in Brussel hebben uitgevoerd.

FBI had gewaarschuwd voor de aanslagen in Brussel
Editör: Turkinfo.nl
30 Mart 2016 - 05:59

De FBI heeft te kennen gegeven dat ze de Nederlandse politie op de hoogte hadden gesteld van de broers İbrahim el-Bakraoui en Halid voor de aanslagen in Brussel.



De Minister van Veiligheid Ard van der Steur gaf in zijn verklaring over de aanslagen in Brussel aan dat de FBI op 16 maart de Nederlandse politie geinformeerd had over de Bakraoui broers en dat deze door hun radicale en criminele verleden gezocht werden door de Belgische autoriteiten .



Van der Ste ur geeft vervolgens aan dat de volgende dag dit onderwerp besproken is geweest tussen de Nederlandse en Belgische politie.



Ook gaf van der Steur aan dat Turkije het consulaat in Ankara electronisch op de hoogte had gesteld van  het feit dat Turkije op 14 juli 2015 de broers op de vliegtuig had gezet richting Nederland. Turkije had niet direct contact gezocht met Nederland hierover. De reden hiervoor is niet bekend.



De Belgische autoriteiten hebben de volgende dag contact gezochtmet Nederland over deze 2 broers, echter doordat op dat moment nog niets bekend was van deze 2 broers heeft Nederland verder geen actie ondernomen.



Ard van der Steur, dat ook aangaf op dat moment niet te weten dat deze broers ook in Syrie geweest waren en daar mogelijk deel hadden genomen aan terroristische activiteiten, vervolgde zijn woorden door te zeggen dat met Turkije beter gecommuniceerd zal moeten worden en dat direct informatie uitwisseling moet gebeuren in plaats van electronisch.



Omdat de broers een paspoort hebben van een van de Schengen landen hebben zij de keuze gehad om in plaats van Belgie voor Nederland te kiezen. Ard van der Steur geeft verder aan niet te weten waarom ze voor Nederland gekozen hebben en wanneer ze Nederland verlaten hebben.



De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan had eerder aangegeven dat İbrahim el-Bakraoui in juni aan de Syrische grens was opgepakt en dat hij op 14 juli op de vliegtuig was gezet naar Nederland. Hiervoer had Turkije zowel Nederland als Belgie geinformeerd.



Van der Steur had in zijn verklaring van 24 maart al bevestigd dat Turkije Bakraoui het land had uitgezet.



Van de gebroeders Bakraoui heeft Ibrahim de aanslag gepleegd op de luchthaven van Zaventem en heeft Halid de bomaanslag gepleegd op de metrostation van Maelbeek.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum