Enes Ünal blijft scoren in de Nederlandse competitie

Enes Ünal, de Turkse international die tot nu toe 17 doelpunten wist te maken, blijft ook na de 31ste speelronden in de Nederlandse competitie de lijst van topscoorders moeilijk maken. In het seizoen 2016-2017 wist Enes Ünal in totaal 18 doelpunten te maken in 30 wedstrijden waarvoor hij uit is gekomen op alle fronten.

Editör: Turkinfo.nl
19 April 2017 - 05:27

De Turkse international Enes Ünal weet zich in de kijkers te spelen met zijn team Twente in het seizoen 2016-2017.

Enes was in 2015 overgenomen door Manchester City van Bursaspor voor een bedrag van 3 miljoen euro en vervolgens dit seizoen verhuurt aan Twente.  Enes, de zoon van oud-speler van Bursaspor Mesut Ünal, is aan zijn professionele carrière begonnen bij Bursaspor. De op 10 mei 1997 geboren speler heeft toen met Bursaspor een contract getekend voor 3 jaar en is al na 3 maanden opgevallen.

In de Turkse competitie van 2013-2014 wist Enes n de tweede wedstrijd van de competitie tegen Galatasaray de 1-1 neer te zetten in de 75ste minuut. Hiermee wist hij het record in Turkije te zetten van de jongste speler die op het hoogste niveau i Turkije weet te scoren. Hij was toen 16 jaar en 107 dagen oud op 25 augustus 2013.

In de 2 seizoenen dat hij voor Bursaspor uitkwam wist Enes in 54 wedstrijden 7 doelpunten te maken en 3 assist te geven. De 1 meter 85 lange spits wist 2 maanden na het bereiken van zijn 18de leeftijd zijn weg te vinden naar Europa.

In Nederland bekend geworden

Manchester City, die Enes een 5-jarig contract heeft laten tekenen, besloot Enes aan het begin van het seizoen 2015-2016 te verhuren aan Genk uitkomend in de Belgische competitie. In de 14 wedstrijden die Enes uitkwam wist hij 2 keer te scoren. Halverwege het seizoen werd zijn contract ontbonden.

In de tweede helft van dat seizoen werd Enes verhuurd aan NAC Breda, dat op dat moment uitkwam in de jupiler league. In zijn eerste wedstrijd wist hij al trefzeker te zijn. In de eerste 5 wedstrijden wist Enes 4 doelpunten te maken. In de wedstrijd tegen Telstar in de 32ste competitieronde wist Enes zijn eerste hattrick te maken in de wedstrijd die uit met 4-1 gewonnen werd. In de 14 competitiewedstrijden voor NAC Breda wist Enes in totaal 9 doelpunten te maken. Aan het eind van het seizoen werd Enes voor het seizoen 2016-2017 wederom verhuurd aan een Nederlandse ploeg uitkomend in de eredivisie, FC Twente. De eerste wedstrijd wist Enes niet te scoren, echter de tweede wedstrijd tegen Groningen maakte hij wederom een hattrick in de met 4-3 gewonnen wedstrijd. Enes wist zijn form ook te houden in de zesde competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag. In de met 4-1 gewonnen wedstrijd wist Enes 2 keer te scoren. Hiermee heeft Enes een record verbroken die op naam van Dick van Dijk stond bij FC Twente. Hij presteerde het in 1967 om in 4 competitiewedstrijden 5 keer te scoren.

De topscoorderlijst van de Eredivisie wordt gevoerd door de Feyenoorder Nicolai Jörgensen met 19 doelpunten. Enes Ünal is zijn opvolger met 17 doelpunten. Met zijn doelpunten voor FC Tweten weet Enes FC Twente op de 7de plaats van de ranglijst te plaatsen en hiermee ook een plaats in de UEFA Europa league te machtigen voor volgend jaar.

Enes is ook uitgekomen in een KNVB-beker wedstrijd waarbij hij ook wist te scoren. Hiermee komt zijn totaal aan doelpunten in 30 wedstrijden op 18 doelpunten.

5 keer international

Tussen 2012 en 2015 heeft Enes Ünal in de elftallen U16, U17, U19 en U21 gespeeld van Turkije. In de 53 wedstrijden waar Enes is uitgekomen wist hij 43 doelpunten te maken.

Op 31 maart 2015 debuteerde Enes Ünal in het Turkse nationale team in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Luxemburg. Ünal debuteerde in de met 2-1 gewonnen wedstrijd in de 57ste minuut.

Zijn eerste officiële wedstrijd voor het Turkse elftal speelde Enes op 6 oktober 2016 in de kwalificatiewedstrijd voor de WK in 2018 tegen Oekraïne. Enes begon deze wedstrijd in de basis en speelde de eerste helft. Vervolgens speelde hij op 24 maart ook in de wedstrijd tegen Finland 7 minuten mee. Voor het laatst speelde Enes op 27 maart tegen Moldavie mee.